Hoe een rechtszaak voor genealogische doorbraak zorgde

In 1712 ontstaat er beroering in de Catharinaparochie in Maastricht omdat er verteld wordt dat Anna Maria Bonnet die in 1708 met Lodewijk Lobbinger huwde, eigenlijk eerder met Johannes Klinckhamer gehuwd was en er dus sprake is van overspel.
De Hoogschout spant een rechtszaak in tegen Lodewijk Lobbinger en Anna Maria Bonnet.

Daarbij worden ook heel wat afschriften uit de parochieregisters gebruikt. Bijvoorbeeld van Bernardus Christianus.

De doopakte van Bernardus Christianus Lobinger is nu gedeeltelijk onleesbaar. Zowel de juiste datum én de eerste voornaam zijn uitgeblankt geraakt door vochtbeschadiging. De leesbare data ervoor en erna zijn 22 en 27 december. Dus daartussen moest Bernardus gedoopt zijn.

 

Bij de rechtszaak tegen Lodewijck Lobinger en Anna Maria Bonnet waren de gegevens van de kinderen belangrijk. Daarvoor werden uittreksels uit de doopregisters van de Catharinaparochie in Maastricht gebruikt. Deze bevatten de correcte naam én doopdatum van Bernardus: nl. 25 december 1710.

In dit ene document worden de doopgegevens van Bernardus Christianus (1708), Gertrudis Mechtildis (1711) én Catharina Ida (1712) doorgegeven.

Voor de doop van Hermanus Henrici (1707) is er een afzonderlijk document omdat hij gedoopt is vóór Lobinger en Bonnet trouwden (begin 1708).

In de rechtszaak getuigt Anna Maria Bonnet dat ze “toen der tijt” (rond 1703-1704) 14 à 15 jaar oud was. En in het extract uit de huwelijksakte van Lodewijck Lobinger en Anna Maria Bonnet wordt naar haar afkomst verwezen met: Montensis : Bergen. Voorlopig is daar nog geen geboorte- of doopakte rond 1688-1690 van Anna Maria Bonnet gevonden.

Haar moeder Anna Catrijn Cruyslingh en haar stiefvader Christiaen Boermans worden vernoemd, dus haar vader is vermoedelijk overleden voor 1702, maar ook hiervan heb ik nog geen akte gevonden.